ERGENLİK TERAPİSİ

ERGENLİK TERAPİSİ

Gençlerin en zor dönemlerinden biri olan ergenliğin sağlıklı geçmesi için ebeveynlere oldukça fazla iş düşmektedir. Gencin ebeveyninin hoşgörüsüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor olduğu gerçeğini unutmadan sabırla yaklaşan ebeveynler bu dönemin rahat geçmesini sağlarlar. Fiziksel ve ruhsal değişimlerin hızla yaşandığı ergenlik dönemi , 10,11 yaşında başlayıp 20’li yaşların ortalarına kadar sürebilir. Çocuğun çevresinden edindiği tüm bilgileri kendi zihinsel süzgecinden geçirerek analiz edeceği önemli bir dönemdir. Neredeyse sonradan yaşanacak tüm hayatın rotasının çizildiği bu dönem , aynı zamanda meslek seçimi gibi çok önemli bir duruma da ev sahipliği yapar.

Yetişkin olma yolunda ilerlerken, kendi bakış açısını kurgular. Ailesinin ona verdiği her bilgiyi sorgulayarak yeniden yapılandırır. Bebekliğinden beri bakım vereniyle girdiği ilişki ,zihinsel altyapısının temel harcıdır. Zihinsel şemalarının üzerine kuracağı hayat görüşü için bolca tartışma ve çatışmaya ihtiyacı vardır. Güvenli çatışma sağlıklı ebeveyn ile mümkün olur. Kendi zamanında ergenliğin olmadığını söyleyerek çocuğunun ruhsal gelişim aşamalarına doğru müdahaleler yapamayan anne babalar evlatlarının geleceğine zarar verebilirler.

Gencin sağlıklı birey olabilmesi için fikirlerine saygı duyulması gerekir. Yanlışlarını bulabilmek için zamana ihtiyacı vardır Hatalar yapacaktır çünkü her şeyin kendi deneyimiyle doğru ya da yanlış olduğuna karar vermek ister. Gencin bu serüveni ailede gerginliklere sebep  olabilir. Bazı durumlarda  bu  sorun bir uzman yardımı olmadan çözülemeyebilir. Ergenlik terapisi  ailenin başa çıkamadığı durumların çözümlenmesini kolaylaştırır. Sürecin sağlıklı atlatılmasını sağlar.