Yetişkin Psikolojisi
“Hayat tek başına üstesinden gelinmesi imkansız bir hal aldığında; yetişkinler için danışmanlık hizmeti almak tercih olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüşebilir.”
Her birimiz hayatımızın çeşitli evrelerinde bir takım zorluklarla karşılaşıyoruz. Yaşamış olduğumuz sorunlar özel hayatımızı, sosyal ilişkilerimizi olumsuz etkileyebiliyor. Kişiler arası ilişkileri iyi yönetemediğimizi hissediyor, problemlerimizin çözülemeyeceği konusunda umutsuzluk yaşayabiliyoruz. Kararsızlıklar, aile içi sorunlar, iş yerinde yaşadığımız stres vb. birçok durum bizi her gün zorlamakta.
Yetişkinlerde Olgunlaşma Süreci
Olgunlaşma süreci; bizimle dünya arasında hiç bitmeyecek bir uyum arayışıdır. Olgunluğa ulaşmayı etkileyen faktörler: toplumsal beklentiler, bireyin yaşamının nesnel koşulları, yeteneklerdeki bireysel farklılıklardır.
Ergenlikten genç yetişkinliğe geçerken benlik-kavramında önemli değişimler görülmez, kararlılık kazanılır. Genç yetişkin temelde ergenlikteki aynı insandır. Ancak genç yetişkinler, sorunlarla başa çıkmada daha büyük bir yetenek ve dünyayla ilişkilerde daha büyük bir kavrayış gösterirler.
Yetişkin Psikolojisinde Ego Problemi ve Tedavisi
Piaget’in Gelişim Kuramı
Piaget’in gelişim kuramı çerçevesinde, soyut işlemler (formal operations) dönemi zihin gelişiminin en üst düzeyidir. Soyut işlemlerle ergen ilk kez soyut düzeyde düşünebilir, varsayımlar kurabilir, akıl yürütebilir. Bu yetenek aracılığıyla kendisinin kim olduğunu ve evren içindeki yerini belirleyebilir. İnsan olarak, toplumun bir üyesi olarak, evrenin bir yaratığı olarak bütünleşmiş bir benlik duygusuna ulaşabilir. Kendisini soyut olarak “bir başkasının bakış açısından” görebilir.
Cinsel, toplumsal, siyasal ve ahlaki açıdan kim olduğuna ilişkin duygusunu, belirtileri “süreklilik”, “bütünlük” ve “bütünleşme” olan soyut bir kimlik duygusu içinde bütünleştirmeye yetenekli olmaya başlar.
Yetişkin Danışmanlığı Hangi Sorunlarla İlgilenir?
Yetişkinler için danışmanlık hizmetlerinin kapsamı çok geniştir. Genellikle yalnızca danışmanlık alan bireyin kendisiyle yapılan seanslara, zaman zaman aile bireylerinin de dahil edilmesi gerekebilir.
- Panik atak
- Depresyon
- Takıntılı düşünce ve davranışlar
- Cinsel sorunlar
- Takıntılı düşünce ve davranışlar
- Bağımlılıklar (Akol, madde ve sigara bağımlılıkları)
Yetişkin Psikoloğu ve Terapi Yöntemleri
Her birey kendine özgü karakteristik özelliklere sahiptir. Uzman psikologlar, bireylerin sorunlarına ve özelliklerine göre çeşitli terapileri seçer ve bunları uygularlar. Bu terapiler Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Psikanaliz, Bütüncül Psikoterapi gibi isimler taşır.
Psikoloğunuz ve uyguladığı terapi yöntemiyle uyumun oluşması durumunda sistemli görüşmelerin sonunda faydası da hissedilecektir. Çağdaş terapi yöntemlerinin uzman ve danışan işbirliğine daha çok önem verdiği söylenebilir.
Terapi süreci içerisinde zaman zaman terapi saatleri dışında da uzmanınızın sizden ev ödevi gibi beklentileri olabilir. Bu uygulamalar, sorun çözümünün normal hayatta devam etmesini ve sürecin hızlanmasını amaçlar.
Detaylı bilgi ve randevu için 0534 331 13 41 telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
Yetişkin Psikoloğu Hangi Durumlarda Destek Sunabilir?
- Obsesif Kompulsif Bozukluklar
- Kaygı ve Anksiyete Bozuklukları
- Duygudurum Bozuklukları
- Beslenme ve Yeme Bozuklukları
- Uyku Bozuklukları
- Cinsel İşlev Bozuklukları
Benzer sorunlar yaşıyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin
0534 331 13 41